Zdrowe przysmaki

Surowe kakao – lepsze?

Kakao to częsty dodatek używany w kuchni już od dziesiątek lat. Szczególnie nie brakuje go, gdy w domu są dzieci, które uwielbiają smak napoju przygotowywanego właśnie na bazie kakao. Coraz częściej zastanawiamy się też, jaki rodzaj kakao jest najlepszym wyborem – często zauważa się różnice w kolorze czy zawartości tłuszczu. Panuje opinia, że to surowe kakao jest tym najkorzystniejszym i to po nie zawsze należy sięgać. Co zatem wyróżnia je spośród innych takich produktów?

Wyjątkowe właściwości

Surowe kakao to źródło wielu antyoksydantów, które mają za zadanie chronić organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Pozwala to uniknąć m.in. nowotworów. W antyoksydantach w surowym kakao przeważają polifenole, jest ich jednak o wiele więcej niż chociażby w zielonej herbacie. Oprócz tego takie kakao zawiera całą listę składników, które warto sobie dostarczać, między innymi witaminę C, kwasy omega-6, sód, miedź, potas, fosfor, mangan, wapń, chrom, żelazo oraz magnez. Te substancje mineralne są szczególnie pożądane i zdecydowanie warto postawić na produkty zawierające je. Zwykłe kakao nie może pochwalić się aż takimi właściwościami.

Wsparcie dla organizmu

Regularne spożywanie surowego kakao  pomaga w walce ze stanami nerwowymi, depresją oraz silnym stresem.  Niweluje też anemię oraz przedwczesne oznaki starzenia się. Nie od dziś mówi się, że sięgnięcie po kubek kakao to idealne rozwiązanie na wyzwolenie hormonu szczęścia w mózgu.

Surowe kakao poleca się także podczas problemów ze skupieniem i koncentracją. Dodatkowo utrzymuje ono prawidłowy poziom cukru, podnosi ilość zdrowego cholesterolu i wyraźnie poprawia samopoczucie. Po całym dniu po prostu dobrze jest sięgnąć po dużą szklankę kakao, bądź dodawać je do wielu słodkich oraz wytrawnych wypieków.

Dla pań i osób na diecie

Wiele kobiet sięga po sztuczne suplementy, które mają na celu wzmocnienie włosów, paznokci oraz skóry. Wystarczy spożywać większe ilości surowego kakao, a ich kondycja szybko ulegnie znacznej poprawie. Także osoby na diecie powinny cieszyć się z działania kakao, ponieważ po jego zjedzeniu spada łaknienie, co pomaga w utracie zbędnych kilogramów.

Kakao to świetny dodatek na poprawę humoru, który do tego działa cuda dla ciała. Mogą spożywać je dzieci, młodzież i dorośli, a przepisów z jego wykorzystaniem w internecie znajdzie się setki, a może nawet tysiące. Surowe kakao powinno zagościć w Twojej kuchni na stałe i być włączone do codziennej diety. Nie musisz obawiać się jego używania, a Twoje wypieki i potrawy zyskają na atrakcyjności! Już dziś zaopatrz się w nie dla swego zdrowia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *